Oficjalnie, istnieją trzy rodzaje czekolady: gorzka, mleczna i biała czekolada.
- Gorzka czekolada zawiera masę kakaową (zwanej również miazgą kakaową), masło kakaowe i cukier. Zawartość masy kakaowej – sucha frakcja wszystkich substancji występujących w kakao- waha się między 35 a 70% lub więcej. Im wyższa zawartość kakao, tym więcej goryczy wyczujemy w czekoladzie. Dla wyrafinowanych smakoszów czekolady, istnieje tylko jedna prawdziwa czekolada: bardzo ciemna, gorzka czekolada o bardzo wysokiej zawartości kakao.
- Mleczna czekolada zawiera takie same składniki jak zawarte w ciemnej czekoladzie, dodane do niej mleko w proszku nadało jej jaśniejszy, brązowy kolor i kremową konsystencję. Smak mlecznej czekolady znacząco różni się od gorzkiej, gdyż nie wyczujemy w nim szlachetnej goryczy.
- Biała czekolada zawiera mleko, cukier masło kakaowe, ale nie zawiera miazgi kakaowej (masy kakaowej). To wyjaśnia kolor tej czekolady – kolor kości słoniowej.
- Kuwertura jest czekoladą o wysokiej zawartości tłuszczu, co najmniej 31% i produkowana głównie dla piekarzy, cukierników i chocolatierów. Oznacza to co najmniej 31% zawartości masła kakaowego w gorzkiej czekoladzie oraz 31% masła kakaowego i tłuszczu z mleka w czekoladzie mlecznej. To daje czekoladzie ogromne bogactwo i „twardość”, a także możliwość tworzenia zdumiewających pralinek z bardzo cienką warstwą chrupiącej czekolady.
Francuska czekolada…jak można opisać jej smak…: bardzo ciemna i mocna z dużą zawartością kakao, smak bardzo gorzki i bardzo intensywny! To dlatego francuskie wyroby czekoladowe są tak niezwykłe. Kucharze są znani z tworzenia bardzo śmiałych i czasami skrajnie kontrastowych dań z czekolady: specjalnych, delikatnych i jakże gustownych!
Kiedy myślisz o Szwajcarii, myślisz o górach: Alpy, i oczywiście alpejskie krowy z ich słynnym czystym kremowym mlekiem; tajnikiem szwajcarskiej czekolady, który stał się niemal synonimem ekskluzywnej czekolady z wykwintnego mleka. Szwajcarska czekolada mleczna słynie na całym świecie ze wspaniałej kremowej delikatności i czystości.