Fontanna czekoladowa Giulietta – czyli czekoladowa rozkosz w wydaniu mini!
15 września 2020Róża z buraczka – jak wykonać taką dekorację?
29 września 2020
Nie raz zadajecie nam pytanie: A jakie owoce polecacie do fontanny czekoladowej?
Nasza odpowiedź jest zawsze taka sama – owoce sezonowe i te, które najbardziej lubicie! Dlaczego?
Bo w danym sezonie występowania określonych rodzajów owoców są one najsmaczniejsze no i oczywiście wybrane owoce muzą być tymi, które Wam smakują.
Jako przykład można podać truskawki – te najsmaczniejsze, prosto z pola występują pod koniec maja i w czerwcu.
Winogron zaś jest najsmaczniejszy w sierpniu.
Sezon na arbuzy przypada w czerwcu-lipcu, etc.
A jak to jest z sezonem jesiennym, czyli teraz już?
Teraz możemy polecić gruszki, śliwki, nadal winogron – choć mamy już powoli schyłek sezonu na te owoce – poza tym, jabłka (skropione odrobiną cytryny lub w mieszance z kiwi nie będą szybko ciemniały – podobnie jak banany).
W okresie późno jesiennym – okolice listopada, pojawią się przepyszne cytrusy: mandarynki, klementynki i pomarańcze – które w tym okresie są najsmaczniejsze i oczywiście świetnie smakują również z czekoladą!
Oczywiście w obecnych czasach mamy szeroki wachlarz owoców, które są dostępne dla nas przez cały rok.
Także, spokojnie w sezonie zimowym , jeśli poczujecie chęć na arbuza, truskawki, czy borówki to oczywiście możecie zakupić te właśnie owoce.
Pamiętajcie jednak, że będą się z pewnością różniły smakiem i aromatem od tych samych owoców zakupionych w sezonie ich występowania w naszym kraju.
Jeśli chodzi o owoce egzotyczne
Tu musimy pilnować etykiet krajów pochodzenia i odmian – w zależności od odmiany i kraju pochodzenia ten sam ananas smakuje inaczej i będziemy mieli swoje preferencje, które owoce są dla nas smaczniejsze – warto więc zanotować sobie odmianę i kraj pochodzenia aby „polować’ na te właśnie owoce.
Postaramy się co sezon podsyłać Wam aktualizacje na temat owoców, które warto kupić właśnie w tym momencie, także zapraszamy do śledzenia wpisów na naszym blogu!