Czekolada jest naturalnym produktem spożywczym zawierającym wiele wartościowych i cennych dla organizmu składników.
Ze względu na dużą kaloryczność zawartą w stosunkowo niewielkiej objętości oraz zbalansowanej ilości cukrów i tłuszczy czekolada stanowi ważne źródło czystej energii potrzebnej nam do zmagań dnia codziennego. Zwłaszcza podczas intensywnego wysiłku fizycznego, czy umysłowego. To właśnie te właściwości czekolady wpływają na jej niesłabnącą popularność wśród sportowców, uczniów, studentów oraz osób, które chcą w krótkim czasie „naładować akumulatory”.
- Flawanole kakaowe stanowią specyficzną grupę polifenoli, obficie występujących w ziarnach kakaowych. Mają one ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Związki te są naturalnie występującymi antyoksydantami, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Falwanole zawarte w ziarnach kakaowych (a zatem również w czekoladzie) wspierają nasz układ krążenia, pracę mózgu (funkcje poznawcze) oraz wpływają na poprawę skóry.
- Ostatnie badania potwierdzają, iż czekolada zawiera unikalne tłuszcze, które nie wpływają na wytwarzanie się w organizmie „złego cholesterolu”, a wręcz mogą stymulować wytwarzanie się „dobrego cholesterolu”.
- Teobromina i kofeina zawarta w tak niewielkich ilościach w czekoladzie i kakao stymulują nasz centralny układ nerwowy co wpływa na poprawę koncentracji oraz redukcję zmęczenia.
- Biała oraz mleczna czekolada są źródłem wapnia oraz białka, które są tak niezbędne w rozwoju dzieci i młodzieży. Ponadto czekolady te zawierają witaminy A i B12 stymulujące proces wzrostu organizmu oraz wpływają na kondycję naszych zębów i kości.
- Kakao oraz gorzka czekolada zawierają kompleks witamin z grupy B, które ułatwiają uwalnianie się energii w naszym organizmie oraz stanowią swoiste cegiełki budulcowe.
- Czekolada gorzka, mleczna oraz biała zawierają witaminy D oraz E wpływające na kondycję naszych kości, skóry, paznokci,
- Nie zapominajmy jednak, że to właśnie w gorzkiej czekoladzie zawarty jest magnez. Ten cenny dla nas pierwiastek ma ogromny wpływ na koncentrację i ogólne funkcjonowanie mózgu. Jego niedobory objawiają się jakże bolesnymi skurczami np. łydek, brakiem koncentracji, zmęczeniem.
Podsumowując, czekolada zawiera wiele drogocennych pierwiastków oraz związków, które maja niezwykle pozytywny wpływ na nasz organizm, Dziś możemy wybierać spośród różnych rodzajów czekolady, która dedykowana jest dla cukrzyków, osób odchudzających się, alergików na białko mleka krowiego etc. Dodajmy przy tym, że jej jedzenie, to niesamowita rozkosz dla podniebienia.