CZEKOLADA NA GORĄCO DO PICIA
•••••••••••••••••••
Składniki:
- 350 ml mleka pełnotłustego
- 70 g czekolady mlecznej w pastylkach
- 50 czekolady deserowej (lub gorzkiej)
- 1,5 laski cynamonu
- 55 ml bitej śmietany
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- starta skórka z 1-2 pomarańczy
Przygotowanie:
1. Podgrzej mleko w garnku, następnie dodaj czekoladę mieszając, aż do pełnego
rozpuszczenia (uważaj aby nie zagotować). Pomocna może okazać się rózga.
2. Dodaj przyprawy (goździki i cynamon), a także skórkę pomarańczową.
3. Czekoladę należy bardzo dokładnie rozmieszać. Serwuj na gorąco.
4. Śmietanę ubij na sztywno.
5. Laskę cynamonu umieść w kubku i nalej gorącej czekolady. Na wierzch nałóż bitą śmietanę. Możesz posypać śmietanę tartą czekoladą.
Czekoladę możecie zakupić w naszym sklepie - kliknij.
Kochani życzymy smacznego!