Dekoracje dyniowe i nie tylko… na Halloween.
27 października 2020Jesienna chwila dla Ciebie i najbliższych, czyli przepis na gorącą czekoladę do picia – z cynamonem i pomarańczą!
10 listopada 2020
Robisz dekoracje z owoców?
Po skończonej dekoracji pozostaje Ci sporo miąższu wraz z sokiem owocowym i nie do końca wiesz, co zrobić lub zwyczajnie wyrzucasz to do kosza?
Nie rób tak więcej!
W dzisiejszym wpisie podpowiemy Ci , jak wykorzystać pozostały po dekoracji miąższ owocowy w efektowny i smaczny sposób!
Z doświadczenia wiemy, że najwięcej miąższu owocowego i soku pozostaje po robieniu koszy i półmisków z arbuzów oraz melonów.
Dlaczego tak się dzieje? W naszym przypadku wynika to z faktu, iż formujemy miąższ w kształt kulek – aby uzyskać ładne, kształtne kuleczki trzeba każda kolejną warstwę arbuza/melona wyrównywać, co powoduje, że powstaje nam wiele tzw.”odpadu”, którego nie wykorzystamy do zrobienia przekąsek owocowych.
Jest natomiast na to świetny sposób! Zrób owocowy smoothies!
W jaki sposób przygotować arbuzowy/melonowy smooties? Poniżej kilka przykładów:
1. Arbuzowo-cytrynowy Smoothie.
Pozostały miąższ wraz z sokiem przecedź przez sitko (aby pozbyć się pestek).
Następnie zblenduj całość i dodaj schweppes cytrynowy. Znów blenduj przez moment aż do pełnego wymieszania się składników. Gotowe!
2. Arbuzowo-ananasowy Smoothie.
Pozostały miąższ wraz z sokiem przecedź przez sitko (aby pozbyć się pestek). Dodaj kawałki ananasa.
Całość zblenduj dokładnie aby nie było większych kawałków owoców. Gotowe!
3. Arbuzowo-truskawkowy smoothie.
Pozostały miąższ wraz z sokiem przecedź przez sitko (aby pozbyć się pestek).
Dodaj do tego truskawki obrane z szypułek i odrobinę soku z limonki. Blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Smacznego!
4. Arbuzowo-kokosowo-mleczny smoothie z dodatkiem limonki.
Pozostały miąższ wraz z sokiem przecedź przez sitko (aby pozbyć się pestek).
Dodaj mleko kokosowe (według uznania) do tego dodaj sok z limonki.
Blenduj całość do połączenia się składników oraz zmiksowania arbuza na jak najdrobniejsze frakcje.
Gotowe, smacznego!
5. Arbuzowo-melonowo- ananasowy Smoothie.
Pozostały miąższ wraz z sokiem przecedź przez sitko (aby pozbyć się pestek).
Dodaj miąższ z melona (po uprzednim oddzieleniu go od pestek) i kawałki ananasa. Blenduj całość do połączenia się składników oraz zmiksowania owoców na jak najdrobniejsze frakcje.
Gotowe, smacznego!
6. Melon-pomarańcza-mango Smoothie.
Pozostały miąższ wraz z sokiem przecedź przez sitko (aby pozbyć się pestek) dodaj kawałki pomarańczy (zadbaj by wyjąć z nich wszystkie pestki – jeśli tego nie zrobisz Smoothie będzie miało gorzki smak ) oraz kawałeczki mango.
Blenduj całośc do połączenia się składników oraz zmiksowania owoców na jak najdrobniejsze frakcje.
Gotowe, smacznego!
UWAGA!!! EXTRA POMYSŁ!!!
Jeśli natomiast połączycie zblendowany miąższ arbuza z transparentną galaretką (lub truskawkową galaretką) uzyskacie obłędnie pyszny deser, który możecie serwować z bitą śmietaną, lodami i owocami!
Życzymy smacznego!!!