fbpx
owocowe przyjęcia dla dzieci, fruit party, owoce na imprezę dla dziecka Koło, Konin, Turek, Kłodawa, Włocławek, Sompolno
Jak ciekawie podać owoce na swoim przyjęciu? Cz.2
15 czerwca 2020
fruit bar, stół owocowy, dekoracje owocowe
Ananas owocowy – co jest potrzebne i jak go wykonać?
29 czerwca 2020

7 pomysłów na ciekawe desery z czekolady.

 
Z doświadczenia wiemy, że po przyjęciu, na którym serwowana jest fontanna czekoladowa zawsze zostaje nieco czekolady – raz mniej, raz więcej w zależności od rodzaju przyjęcia, pory roku innych słodkich atrakcji na przyjęciu, czy wreszcie preferencji Waszych gości.
Zastanawiacie się co można zrobić z czekolada oprócz oczywiście fondue?
Poniżej kilka pomysłów, które mogą Was zainspirować i zdjąć kłopot z głowy w sposób, który rozpieści wasze kubki smakowe!
Wrzucamy również kilka przepisów !

I. Banany w czekoladzie


Jak je przygotować?
Przygotowanie:
1. Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (jeśli nie wiesz jak, wyślij nam e0-mail z pytaniem, a podeślemy do Ciebie zwrotnie instrukcję przygotowania czekolady)
2. Banany obierz i przekrój na połówki lub innej wielkości kawałki .
3. Każdy kawałek nabij na patyczek do loda.
4. Banany zamaczaj w czekoladzie, używając w tym celu łyżki.
5. Posyp czekoladę na bananach dowolną, kolorową posypką, orzeszkami drobno posiekanymi, piankami marshmallow.
Tak przygotowany deser wstaw na minimum godzinę do zamrażarki.

II. Czekolada na gorąco


Składniki:
- 330 ml mleka (z jak największą zawartością tłuszczu)
- 75 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- odrobina soli do smaku
- 3 szczypty sproszkowanego cynamonu
Przygotowanie:
1. Podgrzej 1/3 mleka w garnku, następnie dodaj czekoladę mieszając, aż do pełnego rozpuszczenia (uważaj aby nie zagotować). Pomocna może okazać się rózga.
2. Dodaj pozostałe mleko podgrzewając do pożądanej temperatury i na końcu dodaj cynamon.
3. Czekoladę należy bardzo dokładnie rozmieszać pozbywając się grudekuzyskując gładką i aksamitną konsystencję. Pomocnym może być ręczny blender lub rózga.
Serwuj na gorąco.
Jako dodatek proponujemy bitą śmietanę i pianki marshmallow.

III. Czekoladowe łyżeczki:


Składniki:
- 180 g czekolady o dowolnym smaku
- 20 plastikowych/stalowych łyżek (lub łyżeczek)
- Dodatki: pianki marshmallow, posypki, wiórki czekoladowe lub kokosowe, przyprawy, maczki cukiernicze, masa cukrowa etc.
Przygotowanie:
1. Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
2. Zanurz łyżeczkę w czekoladzie całkowicie lub nalej czekolady do środka.
3. Dodaj dodatki wedle własnego uznania i wyobraźni, zaszalej.
4. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce.

IV. Tabliczka czekolady z owocami


V. Praliny


VI. Babeczki z czekoladą


VII. Pudding czekoladowy z owocami.


Co byście dodali do tej listy?
Jakie są Wasze ulubione desery z czekoladą?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *