Jak ciekawie podać owoce na swoim przyjęciu? Cz.2
15 czerwca 2020Ananas owocowy – co jest potrzebne i jak go wykonać?
29 czerwca 2020
Z doświadczenia wiemy, że po przyjęciu, na którym serwowana jest fontanna czekoladowa zawsze zostaje nieco czekolady – raz mniej, raz więcej w zależności od rodzaju przyjęcia, pory roku innych słodkich atrakcji na przyjęciu, czy wreszcie preferencji Waszych gości.
Zastanawiacie się co można zrobić z czekolada oprócz oczywiście fondue?
Poniżej kilka pomysłów, które mogą Was zainspirować i zdjąć kłopot z głowy w sposób, który rozpieści wasze kubki smakowe!
Wrzucamy również kilka przepisów !
I. Banany w czekoladzie
Jak je przygotować?
Przygotowanie:
1. Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (jeśli nie wiesz jak, wyślij nam e0-mail z pytaniem, a podeślemy do Ciebie zwrotnie instrukcję przygotowania czekolady)
2. Banany obierz i przekrój na połówki lub innej wielkości kawałki .
3. Każdy kawałek nabij na patyczek do loda.
4. Banany zamaczaj w czekoladzie, używając w tym celu łyżki.
5. Posyp czekoladę na bananach dowolną, kolorową posypką, orzeszkami drobno
posiekanymi, piankami marshmallow.
Tak przygotowany deser wstaw na minimum godzinę do zamrażarki.
II. Czekolada na gorąco
Składniki:
- 330 ml mleka (z jak największą zawartością tłuszczu)
- 75 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- odrobina soli do smaku
- 3 szczypty sproszkowanego cynamonu
Przygotowanie:
1. Podgrzej 1/3 mleka w garnku, następnie dodaj czekoladę mieszając, aż do pełnego rozpuszczenia (uważaj aby nie zagotować). Pomocna może okazać się rózga.
2. Dodaj pozostałe mleko podgrzewając do pożądanej temperatury i na końcu dodaj cynamon.
3. Czekoladę należy bardzo dokładnie rozmieszać pozbywając się grudekuzyskując gładką i aksamitną konsystencję. Pomocnym może być ręczny blender lub rózga.
Serwuj na gorąco.
Jako dodatek proponujemy bitą śmietanę i pianki marshmallow.
III. Czekoladowe łyżeczki:
Składniki:
- 180 g czekolady o dowolnym smaku
- 20 plastikowych/stalowych łyżek (lub łyżeczek)
- Dodatki: pianki marshmallow, posypki, wiórki czekoladowe lub kokosowe, przyprawy, maczki cukiernicze, masa cukrowa etc.
Przygotowanie:
1. Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
2. Zanurz łyżeczkę w czekoladzie całkowicie lub nalej czekolady do środka.
3. Dodaj dodatki wedle własnego uznania i wyobraźni, zaszalej.
4. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce.
IV. Tabliczka czekolady z owocami
V. Praliny
VI. Babeczki z czekoladą
VII. Pudding czekoladowy z owocami.
Co byście dodali do tej listy?
Jakie są Wasze ulubione desery z czekoladą?