CZEKOLADA NA GORĄCO DO PICIA
Receptura pozwala na otrzymanie około 400 ml
gotowego napoju, co wystarczy dla około 2 osób.
•••••••••••••••••••
Składniki:
- 330 ml mleka (z jak największą zawartością
tłuszczu)
- 75 g czekolady deserowej lub gorzkiej w
pastylkach
- 40 g czekolady mlecznej w pastylkach
- odrobina soli do smaku
- 3 szczypty sproszkowanego cynamonu
Przygotowanie:
1. Podgrzej 1/3 mleka w garnku, następnie dodaj czekoladę mieszając, aż do pełnego
rozpuszczenia (uważaj aby nie zagotować). Pomocna może okazać się rózga.
2. Dodaj pozostałe mleko podgrzewając do pożądanej temperatury i na końcu dodaj cynamon.
3. Czekoladę należy bardzo dokładnie rozmieszać pozbywając się grudek uzyskując gładką i
aksamitną konsystencję. Pomocnym może być ręczny blender lub rózga. Serwuj na gorąco.
Jako dodatek proponujemy bitą śmietanę i pianki marshmallow lub rurkę waflową.
Czekoladę możecie zakupić w naszym sklepie - kliknij.
Kochani życzymy smacznego!