fbpx
róża w buraku fruit carving
Róża z buraczka – jak wykonać taką dekorację?
29 września 2020
Jesień w dekoracjach owocowych…jak my to robimy?
13 października 2020

Jesienna chwila dla Ciebie i najbliższych, czyli przepis na gorącą czekoladę do picia!

czekolada na gorąco, przepis
 

Dziś troszkę wejdziemy w klimaty jesienne


– ponieważ na dworze zrobiło się już chłodniej, przepiękne jesienne liście pojawiają się na drzewach, a dzień robi się coraz krótszy i już około godziny 18 robi się ciemno i chłodno….
Warto rozpieścić się czymś pysznym i rozgrzewającym aby uniknąć jesiennego przeziębienia…

Dlatego dzisiejszy wpis to tak naprawdę przepis na przepyszną gorąca czekoladę, którą przyrządzicie sami w zaciszu własnego domu w zaledwie kilka minut.

CZEKOLADA NA GORĄCO DO PICIA



Receptura pozwala na otrzymanie około 400 ml gotowego napoju, co wystarczy dla około 2 osób.
•••••••••••••••••••

Składniki:

- 330 ml mleka (z jak największą zawartością tłuszczu)
- 75 g czekolady deserowej lub gorzkiej w pastylkach
- 40 g czekolady mlecznej w pastylkach
- odrobina soli do smaku
- 3 szczypty sproszkowanego cynamonu

Przygotowanie:

1. Podgrzej 1/3 mleka w garnku, następnie dodaj czekoladę mieszając, aż do pełnego rozpuszczenia (uważaj aby nie zagotować). Pomocna może okazać się rózga.
2. Dodaj pozostałe mleko podgrzewając do pożądanej temperatury i na końcu dodaj cynamon.
3. Czekoladę należy bardzo dokładnie rozmieszać pozbywając się grudek uzyskując gładką i aksamitną konsystencję. Pomocnym może być ręczny blender lub rózga. Serwuj na gorąco.
Jako dodatek proponujemy bitą śmietanę i pianki marshmallow lub rurkę waflową.

Czekoladę możecie zakupić w naszym sklepie - kliknij.

Kochani życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *