Hmmmm....to co z tymi foremkami?
Pisaliśmy już na temat serwowania owoców na przyjęciu oraz tego w jaki sposób przygotować przekąski owocowe by były jeszcze bardziej atrakcyjne dla gości i pełniły funkcję nie tylko konsumpcyjną, ale i estetyczną – były same w sobie dekoracją stołu.
Wspominaliśmy, że świetnym sposobem na proste i szybkie dekoracje jest wycinanie różnych kształtów z miąższu owoców za pomocą foremek.
No dobrze...To co jest istotne?
To, na co powinniście zwrócić uwagę, to wielkość foremki - nie powinna być zbyt duża, aby zmieściła się do ust i nie stanowiła „wyzwania” (zwłaszcza dla dzieci), oraz powinna być wykonana albo ze stali nierdzewnej albo plastiku, który ma atest do kontaktu z żywnością.
Kwasy zawarte w owocach nie pozostają bez wpływu na materiał foremki, dlatego zadbajcie aby było bezpiecznie i zdrowo.
Foremki, których my używamy mają rozmiary max. do 5 cm. Większe byłby zwyczajnie zbyt duże.
Warto również zadbać o różnorodność rozmiarów danego wzoru foremki – na przykład 3 różne rozmiary foremek w kształcie serca – umożliwi Wam to stworzenie ciekawszej kompozycji (np. serce w sercu z różnych owoców), wachlarz możliwości powiększa się, a kompozycja owocowa staje się ciekawsza.
No dobrze, foremki są, pomysł na dekoracje jest…Jak wobec tego przygotować owoce?
Wszystko zależy od wielkości foremek jakimi dysponujecie. Plastry owoców, z których będziecie wykrawać kształtne przekąski muszą pomieścić obrys całej foremki – aby zachować jej kształt.
Grubość plastra powinna się zawierać w przedziale między ¾ wysokości foremki, a jej całkowitą wysokością.
Zbyt cienkie plastry spowodują, że wzór może się rozpadać i będzie spory kłopot z nabiciem go na wykałaczkę. Z kolei zbyt gruby plaster utrudni wycięcie wzoru, gdyż foremka w niego „wpadnie”.
Jakie owoce polecamy do takich wycinanek?
-arbuz czerwony (najlepiej bezpestkowy),
- arbuz żółty,
-melon miodowy (żółty),
- melon Piel de sapo,
- melon Galia,
- melon Cantaloupe,
- melon biały,
- banan
Jakie typy foremek możecie zakupić?
- klasyczne stalowe (koniecznie ze stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością) przypominające foremki do wycinania pierniczków,
- wyciskane foremki np. z drewnianą rękojeścią (są bardzo wygodne w użyciu i w przeciwieństwie do stalowych foremek możecie mieć grubszy plaster owocu, z którego wycinacie kształty, gdyż tego typu foremki mają wydłużony obszar wycinający owoc).
Foremki takie posiadają "wypychacz", który ułatwia wyjęcie wyciętego miąższu z ich wnętrza w szybki i łatwy sposób bez ryzyka uszkodzenia wyciętego wzoru,
- foremki wykonane z tworzywa sztucznego (przy tego typu foremkach owoc musi być miękki, tak aby foremka poradziła sobie z jego wycięciem),
- łyżka paryska (kulkownica) - najlepiej aby mieć choćby dwa różne rozmiary takiej łyżki - to dzięki niej wytniecie z miąższu piękne i równe kuleczki!Zatem, jak widzicie, nawet tak z pozoru prosta czynność, jak wycinanie kształtnych przekąsek z miąższu owoców musi być przemyślana.
Życzymy udanych dekoracji z całą mocą zabawy w trakcie ich tworzenia!