Wesele Katarzyny i Bartosza – Karczma Biesiadna Szadów Pański.
7 lipca 2020Wesele Darii i Przemka – Zajazd Staropolski w Olszówce k. Turku
15 lipca 2020
Czym jest fruit carving –
to sztuka wycinania w owocach motywów florystycznych i zwierzęcych, grawerowania sentencji, grawerowania zdjęć, tworzenia dekoracji trójwymiarowych, każdego motywu, który poruszy artystę.
Fruit carving to sztuka, a carverzy są artystami!
Poprzez wykonanie dekoracji lub całej kompozycji owocowej bądź warzywnej pokazują innym świat widziany swoimi oczami, odczuwany swoim sercem.
Nieco historii...
Technika wykonywania dekoracji w owocach i warzywach została zapoczątkowana w Chinach (tak podają źródła) w VII – X w. w okresie panowania dynastii Tang, natomiast jej rozkwit przypadł na X – XIII w. za czasów panowania dynastii Song.
Początkowo sztuka ta była formą podania owoców na dworach królewskich, w pałacach. Jednak z czasem technika zdobienia owoców opuściła pałacowe kuluary trafiając najpierw na stoły klasy średniej, a następnie stała się powszechną formą sztuki kulinarnej i rozprzestrzeniła się w inne części świata.
Obecnie kolebką sztuki Fruit Carvingu jest Tajlandia, gdzie jest on traktowany jako element dziedzictwa kulturowego i został wprowadzony jako jeden z elementów systemu edukacji w tamtejszych szkołach.
Rodzaje technik fruit carvingu:
Carving Chiński : dominujące są motywy z kultury i historii Chin, sceny batalistyczne, motywy sportowe, czy smoki.
Motywy te rzeźbione są z pozostawieniem skórki owoca.
Carving Tajski : lekkie florystyczne lub zwierzęce motywy, bądź kompozycje tych motywów, zdobione naturalnymi liśćmi i gałązkami.
Carving Europejski – połączenie dwóch powyższych stylów.
Cechuje go pozostawianie małych ilości skórki – tak aby podkreślić elementy dekoracyjne kompozycji.
Carving przestrzenny (3D) – tutaj sztuka fruit carvingu przypomina tradycyjną rzeźbę (wykonywana w kamieniu, czy drewnie), z tym, że wykorzystanymi surowcami są owoce i warzywa!
Fruit Carving by Impresja Smaku
Nasze dekoracje wykonywane są najczęściej w formie koszy z owocami – tak, aby zawartość wyrzeźbionego owocu mogła zostać skonsumowana przez Waszych gości!
Zależy nam na połączeniu sztuki i pragmatyzmu – najpierw uczta dla oczu, a następnie dla zmysłów.