fbpx
owocowy bar, dekoracje owocowe, fruit carving, fontanna czekoladowa, owoce na stoły, Turek, Konin, Koło, Łódź, Warszawa, Poznań
Wesele Tysona i Mercedes – Zajazd Europejski
8 czerwca 2020
owocowe przyjęcia dla dzieci, fruit party, owoce na imprezę dla dziecka Koło, Konin, Turek, Kłodawa, Włocławek, Sompolno
Jak ciekawie podać owoce na swoim przyjęciu? Cz.2
15 czerwca 2020

Czekolada….jaka najlepsza do fontanny czekoladowej?

Czekolada belgijska
 
Dziś wpis dla miłośników czekoladowego fondue – ale w formie fontanny czekoladowej.
Ponieważ fontannami czekoladowymi zajmujemy się już od ponad 7 lat, mamy na tym polu spore doświadczenie.
Widzieliśmy już wiele – choć nie powiemy, że nic nas już nie zdziwi, bo nie raz po prostu szczękę zbieramy z ziemi…nawet po 7 latach pracy….
Często pytacie nas jaką czekoladę serwujemy w naszych fontannach czekoladowych – a więc my bazujemy na oryginalnej belgijskiej czekoladzie marki Blanche lub Callebaut, kiedyś pracowaliśmy również na czekoladzie marki Sephra i to są te czekolady, które śmiało możemy polecić .
Są to specjalne czekolady, dedykowane do serwowania w fontannach czekoladowych.
Pisząc SPECJALNE – mamy na myśli dosłownie to słowo.
Czekolada serwowana w fontannach jest czekoladą wysokopłynną, o specjalnych proporcjach masła kakaowego i miazgi kakaowej – to właśnie te proporcje sprawiają, że szybciej się ona upłynnia, nie tworzą się „gluty” ani grudki i nie trzeba do niej dolewać niebotycznych ilości oleju roślinnego.
Jeśli zatem przeszło Wam kiedyś przez myśl, że popłynie Wam bez problemowo czekolada w tabliczce (nawet ta wiodącego producenta) to niestety musimy Was zmartwić – tak nie będzie.
Czekolada w tabliczce wymaga dodatkowego upłynnienia jej olejem roślinnym.
Nie ma szans aby bez tego zabiegu spływała równomiernie z kaskad fontanny – jeśli w ogóle ślimak fontanny będzie w stanie dopompować ją do szczytu kolumny…to już jest inna kwestia i tu też ma znaczenie rodzaj i przeznaczenie fontanny, a także producent 
Jeśli będziecie zainteresowani takim tematem – dajcie znać w komentarzach, a przybliżymy Wam również kwestię dobru urządzeń i producentów fontann czekoladowych.
Czekolada w tabliczce świetnie sprawdzi się jako klasyczne fondue (zwłaszcza jeśli dodacie do niej śmietanki 36%), ale jeśli chcecie serwować czekoladę w fontannie, to polecamy tylko wysokopłynne czekolady dedykowane do fontann czekoladowych – nie kuwertury, nie czekolady na polewy, nie tabliczkowe, czy inne wynalazki.
A oto przykładowi producenci i czekolady, które z powodzeniem możecie wykorzystać do fontann:
- czekolada Sephra
- czekolada Callebaut
- czekolada Blanche
- czekolada Lubeca
Nasi Klienci bardzo chwalą sobie właśnie czekoladę Blanche – ją z czystym sumieniem możemy polecić bo na co dzień właśnie ona króluje w naszych fontannach z czekolady.

Jednakże trzeba pamiętać o jednej - najważniejszej rzeczy - czekoladę należy przygotować umiejętnie, tak, żeby jej nie przegrzać - gdyż nie nada się ona już do fontanny, a i fondue nie będzie efektowne w wyniku utworzenia się grudek - czy przypalić - to opcja najgorsza, gdyż smak i zapach spalenizny przeniknie całą czekoladę i będzie się ona nadawała tylko do wyrzucenia...

Interesuje Cię jak przygotować czekoladę do fontanny aby jej nie przegrzać, nie przypalić, a oszczędzić czas? Wyślij nam wiadomość e-mail, a odeślemy do Ciebie pdf z gotowymi wskazówkami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *