Dziś wpis dla miłośników czekoladowego fondue – ale w formie fontanny czekoladowej.
Ponieważ fontannami czekoladowymi zajmujemy się już od ponad 7 lat, mamy na tym polu spore doświadczenie.
Widzieliśmy już wiele – choć nie powiemy, że nic nas już nie zdziwi, bo nie raz po prostu szczękę zbieramy z ziemi…nawet po 7 latach pracy….
Często pytacie nas jaką czekoladę serwujemy w naszych fontannach czekoladowych – a więc my bazujemy na oryginalnej belgijskiej czekoladzie marki Blanche lub Callebaut, kiedyś pracowaliśmy również na czekoladzie marki Sephra i to są te czekolady, które śmiało możemy polecić .
Są to specjalne czekolady, dedykowane do serwowania w fontannach czekoladowych.
Pisząc SPECJALNE – mamy na myśli dosłownie to słowo.
Czekolada serwowana w fontannach jest czekoladą wysokopłynną, o specjalnych proporcjach masła kakaowego i miazgi kakaowej – to właśnie te proporcje sprawiają, że szybciej się ona upłynnia, nie tworzą się „gluty” ani grudki i nie trzeba do niej dolewać niebotycznych ilości oleju roślinnego.
Jeśli zatem przeszło Wam kiedyś przez myśl, że popłynie Wam bez problemowo czekolada w tabliczce (nawet ta wiodącego producenta) to niestety musimy Was zmartwić – tak nie będzie.
Czekolada w tabliczce wymaga dodatkowego upłynnienia jej olejem roślinnym.
Nie ma szans aby bez tego zabiegu spływała równomiernie z kaskad fontanny – jeśli w ogóle ślimak fontanny będzie w stanie dopompować ją do szczytu kolumny…to już jest inna kwestia i tu też ma znaczenie rodzaj i przeznaczenie fontanny, a także producent
Jeśli będziecie zainteresowani takim tematem – dajcie znać w komentarzach, a przybliżymy Wam również kwestię dobru urządzeń i producentów fontann czekoladowych.
Czekolada w tabliczce świetnie sprawdzi się jako klasyczne fondue (zwłaszcza jeśli dodacie do niej śmietanki 36%), ale jeśli chcecie serwować czekoladę w fontannie, to polecamy tylko wysokopłynne czekolady dedykowane do fontann czekoladowych – nie kuwertury, nie czekolady na polewy, nie tabliczkowe, czy inne wynalazki.
A oto przykładowi producenci i czekolady, które z powodzeniem możecie wykorzystać do fontann:
- czekolada Sephra
- czekolada Callebaut
- czekolada Blanche
- czekolada Lubeca
Nasi Klienci bardzo chwalą sobie właśnie czekoladę Blanche – ją z czystym sumieniem możemy polecić bo na co dzień właśnie ona króluje w naszych fontannach z czekolady.
Jednakże trzeba pamiętać o jednej - najważniejszej rzeczy - czekoladę należy przygotować umiejętnie, tak, żeby jej nie przegrzać - gdyż nie nada się ona już do fontanny, a i fondue nie będzie efektowne w wyniku utworzenia się grudek - czy przypalić - to opcja najgorsza, gdyż smak i zapach spalenizny przeniknie całą czekoladę i będzie się ona nadawała tylko do wyrzucenia...
Interesuje Cię jak przygotować czekoladę do fontanny aby jej nie przegrzać, nie przypalić, a oszczędzić czas? Wyślij nam wiadomość e-mail, a odeślemy do Ciebie pdf z gotowymi wskazówkami!