Prezentujemy truflę mascarpone w mleczno – białej polewie czekoladowej.
Przepis
Składniki:
50 ml śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
350 g mlecznej czekolady posiekanej (my użyliśmy czekolady w formie kaletek – do wyrobu pralin i czekoladek dostępnej w naszym sklepie)
150 g mlecznej czekolady do polewy
50 g białej czekolady do polewy
Przygotowanie
Śmietanę z serkiem mascarpone zagotować w garnku. Dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy (czekolada musi być w pełni roztopiona). Tak przygotowane ganache wkładamy do lodówki, do zgęstnienia masy (musi być konsystencji plasteliny aby można było uformować kulki).
Po zagęszczeniu ganache nabieramy małe porcje łyżeczką i formujemy kulki.
Roztapiamy osobno białą i mleczną czekoladę na polewę.
Przy pomocy widelca do pralin zamaczamy kulki najpierw w mlecznej czekoladzie i zostawiamy do zastygnięcia w lodówce. Gdy mleczna czekolada zastygnie na trufli robimy paski z białej czekolady i również wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Gotowe czekoladki można przechowywać w pudełku w lodówce lub zamrażarce (na dłużej).
Smacznego!
Tel. 48 530 075 100