fbpx
Dekoracje carvingowe z fontanną czekoladową
Otwarcie sklepu „Cukierek” w Kole
18 września 2013
oryginalne i niepowtarzalne aranżacje otoczenia fontanny z czekoladą
Wesele Patrycji i Marcina – Powidz, restauracja Jabłona
1 października 2013

Trufle mascarpone w mleczno – białej polewie czekoladowej

Trufle w polewie mleczno - białej czekolady

Prezentujemy truflę mascarpone w mleczno – białej polewie czekoladowej.

 

Przepis

 

Składniki:

50 ml śmietany kremówki

100 g serka mascarpone

350 g mlecznej czekolady posiekanej (my użyliśmy czekolady w formie kaletek – do wyrobu pralin i czekoladek dostępnej w naszym sklepie)

150 g mlecznej czekolady do polewy

50 g białej czekolady do polewy

 

Przygotowanie

 

Śmietanę z serkiem mascarpone zagotować w garnku. Dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy (czekolada musi być w pełni roztopiona). Tak przygotowane ganache wkładamy do lodówki, do zgęstnienia masy (musi być konsystencji plasteliny aby można było uformować kulki).

Po zagęszczeniu ganache nabieramy małe porcje łyżeczką i formujemy kulki.

Roztapiamy osobno białą i mleczną czekoladę na polewę.

Przy pomocy widelca do pralin zamaczamy kulki najpierw w mlecznej czekoladzie i zostawiamy do zastygnięcia w lodówce. Gdy mleczna czekolada zastygnie na trufli robimy paski z białej czekolady i również wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Gotowe czekoladki można przechowywać w pudełku w lodówce lub zamrażarce (na dłużej).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *