fbpx
cyfry balonowe 18, balony cyfry z helem, dekoracje balonowe na 18skę
18stka w Ligrana Palace – Fontanna czekoladowa, alkoholowa, Candy-Bar i dekoracje balonowe
3 stycznia 2019
PAKIET PALMOWO-CZEKOLADOWY
22 marca 2019

Pyszności z czekolady, czyli kącik łasucha – Trufla Kawowa

Czytając wpisy z Czekoladowego Kącika mogliście Państwo dowiedzieć się różnych ciekawostek o czekoladzie. Tym razem chcielibyśmy aby i Państwo uczestniczyli w „edukacji czekoladowej” i dzielili się z nami, tu na stronie, ciekawymi i smacznymi pomysłami na czekoladowe desery.

Jako gospodarze zaczniemy pierwsi aby Was zachęcić do współpracy, pobudzić Waszą wyobraźnię oraz kubki smakowe.

Niedawno „wyszperany” przepis na przepyszną truflę kawową, choć w prezentowanej przez nas wersji nieco zmodyfikowanej:

  1. I.    Składniki:

Czekolada mleczna min. 33% 250g
2. Śmietanka min. 30% ok. 100 ml
3. Kawa sypana im mniej sproszkowana tym lepszy aromat – proponuję świeżo zmieloną (ok. 4 łyżek – mniej wytrawna, jeśli lubisz wyrazisty smak kawy polecam wsypać ok 6 łyżek)
4. Advocaat Cafe Latte ok 2 małych kieliszków
5. Kakao do obtaczania

  1. II.  Przygotowanie ganache:

Śmietankę podgrzewamy, wsypujemy kawę, dodajemy stopioną wcześniej czekoladę i na końcu dodajemy Adwocaat. Całość dobrze mieszamy, aż utworzy się gładka masa.
Ganache ostawiamy do lodówki.
Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, ale można też formować trufle tego samego dnia, ganache musi mieć zwartą konsystencję, taką jak ciastolina.

Ze schodzonej masy formujemy kuleczki. Do obtaczania możemy użyć kakao z drobinkami zmielonej kawy.

Trufle w 3 wersjach:
1. Kuleczki obtaczane bezpośrednio w mieszance kakao z kawą,
2. Kuleczki  obtoczone w płynnej czekoladzie wkładamy do lodówki na ok. 30 min.(aż czekolada zastygnie), następnie obtaczamy w kakao z kawą,
3. Kuleczki obtoczone wyłącznie  w czekoladzie.

 

Trufla kawowa w otoczeniu czekoladek własnej robotyTrufla Kawowa

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *